A1.2.1 Inwestycja dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (HoReCa) to instrument wdrażany przez KPO skierowany do przedsiębiorstw z sektorów hotelarstwa, gastronomii, turystyki, kultury, które w okresie COVID-19 zostały najbardziej poszkodowane. Oferowane wsparcie będzie w formie bezzwrotnej dotacji.
Celem Inwestycji jest wsparcie przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.
- Wsparcie będzie udzielane na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności. Efektem ma być stworzenie warunków do budowania odporności na wypadek kolejnych kryzysów oraz rozwój przedsiębiorczości polskich firm. Dofinansowanie z Krajowego Planu Odbudowy można otrzymać na działania w ramach trzech komponentów:
- Inwestycyjnego: zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług, roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń wyposażenia.
Szkoleniowego: podnoszenie kwalifikacji/przekwalifikowanie pracowników, unowocześnienie lub rozszerzanie profilu działalności.
- Doradczego: opracowanie modelu biznesowego, przygotowanie procedur technicznych.
- Wnioski będzie można składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r.
- Program skierowany jest do: mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z całej Polski prowadzących działalność w ramach następujących kodów PKD:
DZIAŁ 55 – ZAKWATEROWANIE
DZIAŁ 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM
DZIAŁ 77 –WYNAJEM DZIERŻAWA
DZIAŁ 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓWTURYSTYKI
PKD 55.10.Z Hotele i inne obiekty zakwaterowania
PKD 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
PKD 30.Z Pola kempingowe
PKD 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
PKD 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
PKD 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
PKD 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
PKD 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
PKD 77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
PKD 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
PKD 77. 35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
PKD 79.11.A Działalność agentów turystycznych
PKD 79.11.B Działalność pośredników turystycznych
PKD 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
PKD 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
PKD 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I
POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆWSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
Dział 85 – EDUKACJA
DZIAŁ 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK,ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ
PKD 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
PKD 82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
PKD 85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
PKD 91.02.Z Działalność muzeów
PKD 91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
PKD 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
PKD 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej
- Wysokość wsparcia max. 600 tys. złotych. Wydatki kwalifikowalne do 90% kosztów netto.
https://nowedotacjeunijne.eu/kpo-inwestycja-dla-przedsiebiorstw-w-produkty-uslugi-i-kompetencje-pracownikow-oraz-kadry-zwiazane-z-dywersyfikacja-dzialalnosci-horeca/ , https://nowedotacjeunijne.eu/kpo-inwestycja-dla-przedsiebiorstw-w-produkty-uslugi-i-kompetencje-pracownikow-oraz-kadry-zwiazane-z-dywersyfikacja-dzialalnosci-horeca/